FlexIT: Rugalmasság és alternatív munkavégzési formák iránti igény az IT szakemberek körében

FlexIT: Rugalmasság és alternatív munkavégzési formák iránti igény az IT szakemberek körében

  • January 21, 2020

Az MP Solutions Kft. technology/IT szakemberek körében (mintegy 2000 fő bevonásával) végzett saját kutatást a rugalmas munkavégzési formákkal kapcsolatban. A kutatást elsősorban az inspirálta, hogy évek óta érzékelhető a munkaerőpiacon (nem csak technology területen) a rugalmas munkavégzési formák növekvő fontossága - a kifejezett munkavállalói igény ezen formák iránt - és szerettük volna kvantitatív módon is megvizsgálni célirányosan ezt a tendenciát.

A vizsgálatunk eredménye nem meglepő: valóban nagy és egyre nagyobb az igény a rugalmas formák iránt – ezek között különös tekintettel a részleges, vagy teljes home-office, rugalmas munkaidő keretek, a távolról végezhető munka és családbarát környezet iránt. Nemcsak időben és térben, de jogi keretekben is megmutatkozik a rugalmasság iránti igény: egyre többen nyitottak, vagy igénylik a szerződéses, vagy freelancer jellegű foglalkoztatási formát.

Arra a kérdésre, hogy egy ideális pozícióban milyen fontossággal bírnak az egyes rugalmas munkavégzési opciók, a megkérdezettek válaszai szerint kiemelkedő fontosságú az otthonról történő munkavégzés, a rugalmas munkaidő és a távolsági munkavégzés lehetősége, az alábbiak szerinti konkrét mutatószámokkal.

Külön vizsgálatot igényel az otthoni munkavégzés lehetősége, megjelenése és alkalmazási intenzitása. A megkérdezettek nagy része jelenleg is részesül valamilyen típusú home-office munkavégzési lehetőségben. Leggyakoribbak a heti 1-2 napos, fix home-office opciók, illetve az ad hoc alapon, havi szinten meghatározott irodán kívüli munkanapok igénybevételének lehetősége. De nem ritka a heti 3-4 napos otthoni munkavégzés sem. Összességében a megkérdezettek 93%-a részesül valamilyen típusú otthoni munkavégzési lehetőségben.

Megfigyelhető az is, hogy a rugalmas munkavégzési formák iránti igény kevéssé függ attól, hogy alkalmazotti, vagy szerződéses munkavégzési keretekről van-e szó. Mindkét kategória  igényli a flexibilitást. (Az ábrákon megjelenő „fontos” és „nagyon fontos” kategóriák mindkét csoport esetében együttesen a megkérdezettek 70-90%-át teszik ki.)

A jelenleg alkalmazotti viszonyban dolgozó szakemberek több, mint 60%-a igényli a rugalmas munkavégzési kereteket, több, mint 50% számára rendkívül fontos az otthoni munkavégzés lehetősége és több, mint 35% látja kiemelten fontosnak a távolról történő munkavégzés lehetőségét.

A jelenleg szerződéses viszonyban dolgozó szakemberek körében mind az otthoni munkavégzés, mind a rugalmas munkaidő lehetősége, mind pedig (akár 100%-ban) távolról történő munkavégzés lehetősége hozzávetőleg a megkérdezettek 70%-a számára kiemelkedő fontossággal bír az ideális munkakörülmények definiálásában.

A kirajzolódó trendek jelzői egy hosszabb távú folyamatnak, ami a munkavégzés még rugalmasabbá válása irányába mutat. A technológiai eszközök lehetővé teszik akár a távolból történő meetingek videokonferencia formájában történő megszervezését.

Ez az összefoglaló egyúttal segítséget nyújthat azon szervezet számára, akik keresik a módját annak, hogy hogyan lehet egy erősen kompetitív piacon vonzónak lenni a magasan kvalifikált szakemberek számára. Bízunk benne, hogy a vizsgálat eredményeinek közzé tételével hozzájárulhatunk ehhez.

Partnereink egyre nagyobb számban jelzik piackutatás iránti igényüket, amely szervezeti átalakítás, vagy más struktúraváltás megalapozását szolgája. Egyedi igények szerint jól testre szabható munkaerőpiaci kutatási szolgálatásainkkal célzottan tudjuk támogatni az aktuális vállalati célkitűzéseket.