Bérfelmérés hatásai

Bérfelmérés hatásai

  • October 28, 2020

A cégek jelentős része szívesen áldoz pénzt employer branding tevékenység támogatására, szervezetfejlesztésre, külső marketing tevékenységre, reklámra, rendezvény szponzorációra. Ezzel szemben ha megkérdezik arról, hogy készített-e testre szabott salary benchmarkot, akkor az a válasz, hogy „Minek? Hiszen letöltöttem XY cég ingyenes tanulmányát. Megteszi az is.” Mi is publikálunk országos elemzést minden évben, amely régiónkét megmutatja a leggyakoribb pozíciók átlagbéreit (legalacsonyabb, közép és legmagasabb), de ez maximum referencia pontként szolgálhat a piaci bérek viszonylatában. nem specifikus, így előfordulhat, hogy almát hasonlítunk körtéhez.

Mit nyerhetünk egy bérfelméréssel? Lássuk az öt legfontosabb pozitív hatást!

Megkönnyíti a vezetői döntéseket1

Sok esetben kérdés, hogy egy-egy bővülést mely országban érdemes végrehajtani. Az anyavállalat döntését alátámaszthatja egy alapos bérfelmérés, mert a speciális igényeket figyelembe véve objektív információt kapunk arról, hogy melyik régióban találunk megfelelő munkaerőt a lehető legoptimálisabb anyagi ráfordítás mellett.

Piaci versenyképesség megtartása, növelése2

Minden személyre szabott bérfelmérés egy versenytárselemzéssel indul. Tanulmányunkban felsoroljuk az ügyfél igénye szerint (régiós/cégméret/szektorspecifikus formában) azokat a munkáltatókat, akikkel azonos munkavállalókat kívánunk bevonzani. Miután ügyfeleinkkel egyeztettük ezt a listát, elindul ezeknél a cégeknél a vágyott munkakörök juttatási csomagjainak a feltérképezése, elemzése. A kapott eredmények segítik a jövőbeni munkáltatói márka építését, mert elkerülhetjük a „szomszéd fűje mindig zöldebb” csapdát, ha versenyképesek maradunk.

Belső csapat megtartása, motivációja / Fluktuáció elkerülése3

A bérfelmérésnek jótékony „mellékhatása”, hogy megismerjük cégünk helyzetét a piacon, A versenytársakhoz képest a jól vagy a kevésbé jutalmazó módon fizető munkáltatók közé tartozunk-e? Vajon szükséges-e az elvándorlást anyagi juttatásokkal is csökkentenünk? Vannak-e olyan pénzbeni vagy természetbeni juttatások, amik vonzóbbá teszik cégünket a jelenlegi és a jövőbeni munkavállalók számára? Érdemes ezt az elemzést időről időre elkészíteni, hogy lépést tarthassunk a piaci trendekkel.

Jövőképet biztosít4

A junior, medior, szenior, lead/expert, vezetői bérek pontos meghatározásával képessé teszi a cégeket a helyes életpályamodell és bérfejlesztés ütemezésében. Mik azok a mérföldkövek, amikor egy munkavállaló megtartásának kulcsa a munkabér emelésében rejlik. Milyen mértékű legyen ez a kompenzáció?

Támogatja a toborzás sikerességét5

A belső munkaköri leírások és egyéb elvárások alapján azonosítjuk a versenytársaknál megtalálható hasonló funkciókat és meghatározzuk az egyes pozíciók piaci árfolyamát. Mielőtt egy új kolléga keresésébe fogunk érdemes a megfelelő bért definiálni, mert így töredékére csökkenthető a toborzásra fordított idő. Tisztában leszünk azzal, hogy a rendelkezésre álló keretek között milyen felkészültségű kollégákat tudunk bevonzani és esetlegesen milyen anyagi áldozatokra van szükség ahhoz, hogy felvegyük az általunk vágyott munkatársat.