Alternatív toborzási módszer kell? Mit szólsz egy fejlesztői versenyhez?

Alternatív toborzási módszer kell? Mit szólsz egy fejlesztői versenyhez?

  • 2018. szeptember 18.

 

Mikor volt az első ChaosStack rendezvény és hogyan jött az ötlet?

Tavaly, 2017 októberében került megrendezésre az első ChaosStack fejlesztő verseny.

Néhány mérnök informatikus évfolyamtársammal gyakran jártunk különféle versenyekre, azonban nem találtuk a számunkra megfelelő kihívást. Úgy gondoltuk értékes fejlesztői képességekkel rendelkezünk, azonban a legtöbb verseny nem ezeket méri.

Alapvetően két nagy verseny típus van jelenleg a piacon: algoritmus elméleti programozó versenyek, illetve hackathonok. Az előbbit erős matematikai háttérrel, utóbbit pedig vállalkozói szemlélettel lehet megnyerni, nem pedig átfogó fejlesztői ismeretekkel.

Már akkoriban is fejlesztőként dolgoztunk, így tudtuk, hogy egy jó fejlesztő kitartó és alkalmazkodik a rendelkezésre álló erőforrásokhoz és képes adott határidőket teljesíteni. Egy olyan rendezvényt álmodtunk meg, ahol a győztes csapat olyan fejlesztőkből áll, akikkel mi is szívesen dolgoznánk együtt.

Nehéz volt a megvalósítás? Akkoriban volt már a piacon hasonló rendezvény?

Úgy tudom, akkoriban kevés ilyen lehetősége volt a hazai fejlesztőknek, itthon nem volt kifejezett szervezett esemény hasonló alapokon. Nem kérdés, eddigi legnagyobb kihívásom volt megvalósítani a ChaosStacket, azonban sikerült egy nagyon jó csapatot kialakítani, akikkel együtt azt gondolom egyedülállót alkottunk.

Hamar szembesültünk vele, hogy egy ehhez hasonló rendezvény megvalósításához kevés lesz a mérnöki szakértelmünk. Gyakorlatilag a teljes ismeretségi körünket megmozgatva csatlakozott a csapathoz jogász, marketinges, designer és még közgazdász ismerős is. A szervezés végére nagyon sokszínű és kiegyensúlyozott csapat alakult ki.

Hatalmas élmény volt számomra megvalósítani a ChaosStacket, kijárni az utat, amiről korábban nem is tudtam hogy létezik, igazán szemléletformáló tapasztalat.

Ti már csináltatok előtte ilyet? Ha ez volt az első, mitől tartottatok?

Nem titok, abszolút amatőr módon álltunk neki az első szervezésnek. Voltak elképzeléseink, hogy hogyan is áll össze egy ehhez hasonló rendezvény, azonban nagyon sok ad-hoc probléma merült fel, amire sürgősen kellett megoldást találjunk. Kell adatvédelmi nyilatkozat és még a NAIH-hoz is be kell jelenteni? Extra adó van a díjakon? Meg kell írni a partner szerződéseket? Nem is olyan egyszerű az egyetemeken megjelenni?

Azt gondolom két lélektani pont volt a szervezés során. Az első, amikor aláírtuk az első partner szerződést. Nagyon pozitív csalódás volt látni, hogy a legtöbb neves fejlesztő cég nyitott volt a megkeresésünkre, így sikerült kellő számú partnert találjunk. Miután aláírtuk az első szerződést, nem volt visszaút, elköteleztük magunkat, hogy maradandót alkossunk.

A következő megmérettetés a kellő számú versenyző elérése volt. Hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor az 50-ik versenyző is regisztrált, ezzel teljesítve a partnerek felé tett ígéretünket.

Visszagondolva nagyon magasra tettük a lécet, amikor belevágtunk a ChaosStackbe, azonban sikerült a csapat minden tagjának felnőnie a feladathoz.

Mit adott a résztvevőknek és mit a cégeknek?

Bármennyire is furcsán hangzik, azt gondolom a versenyzők számára aktív kikapcsolódást. Egész nap dolgoztak, azonban próbáltunk mindent megadni nekik, hogy nyugodtan tehessék ezt.  Ezek között volt közös ebéd, csapatépítős easter egg feladat, vacsora, illetve az esemény utáni kötetlen sörözés.

Reményeim szerint minden versenyző érdekes kihívásokkal találkozott a rendezvényen és tanult valami újat. Ezenfelül számos meghatározó piaci szereplővel ismerkedhettek meg, megalapozva későbbi karrierjüket. Hatalmas örömömre szolgál, hogy mi, mint szervezők is nagyon sok tehetséges fiatalt ismertünk meg. Érdekesség, hogy a verseny után elkezdődött beszélgetés nyomán a tavalyi második helyezett csapat idén már a szervező csapatot erősíti.

Partnerek számára véleményem szerint sok téren teremtettünk értéket. Egyrészt lehetőséget biztosítottunk számukra, hogy 10 óra alatt 50 fiatalnak adhassanak technológiai kihívást, akár olyat, amit egy technológiai interjún is kiadnának. Másrészt mind az 50 versenyzővel személyesen is beszélgethettek,  ezzel megalapozva az adott cégről kialakított képüket.

Nem elhanyagolhatóak a megjelenési felületek, amiket a partnerek számára biztosítottunk. Manapság nem könnyű elérni az egyetemi fiatalokat, azonban a ChaosStacken keresztül mintegy 20.000 fiatalt tudtak megszólítani, közvetíteni feléjük a cég éppen aktuális üzenetét.

Kiket vártok egy ilyen rendezvényre és miben más ez a verseny, mint a többi ami van a piacon?

A verseny célcsoportját jelenleg az 1-2 év munkatapasztalattal rendelkező fiatal fejlesztők alkotják, attól függetlenül, hogy egyetemen tanulnak még, vagy már befejezték tanulmányaikat. Ettől függetlenül, természetesen bárki jelentkezhet, aki szeretné próbára tenni tudását sokszínű feladatokon keresztül, vagy személyesen megismerkedne piacvezető cégekkel.

Azt gondolom egyedi a ChaosStack koncepciója, miszerint 10-12 különböző szakterületről érkezett feladatot kell megoldaniuk a versenyzőknek. Az egyes feladatok megoldása a szükséges előismeretek birtokában körülbelül egy óra, azonban biztatjuk a partnereket, hogy részfeladatokkal is készüljenek, amiből néhány érdemi előismeretek nélkül is megoldható legyen.

Más versenyekhez képest kiemelném a hangulatot. Ámbár versenyekhez hasonlítjuk a ChaosStacket és a kommunikációban is így jelenik meg, azonban a célunk sokkal inkább egy izgalmas ‘kódolós hétvége’ létrehozása, ahonnan minden résztvevő úgy megy haza, hogy tanult valami újat, próbára tette tudását és nem utolsó sorban jól érezte magát.

A fenti szemléletnek megfelelően, ahogy  tavaly, idén is készülünk egy “Easter egg” meglepetés feladattal, mely pontosan annyi pontot ér mint a többi, azonban szigorúan szórakoztató jellegű, nem pedig technológiai. Csapatépítő feladatokra kell gondolni, amit két-két versenyző csapat tud együtt megoldani. A feladat célja, hogy megtörje a szellemi munka monotonitását, kis kikapcsolódást nyújtson a versenyzőknek.

Milyen visszajelzéseket kaptatok az első rendezvény után? Ezért döntöttetek úgy, hogy megismétlitek idén?

A kezdetektől fogva hangsúlyoztuk, hogy ez egy alulról indult kezdeményezés, a versenyzőknek csináljuk, mondják el a véleményüket, hogy mi az ami tetszett és mi az ami nem.

Általánosságban elmondható, hogy mind versenyző, mind partner oldalról elégedett volt mindenki a rendezvénnyel. Senki sem tudta pontosan mit várjon a versenytől, csupán egy ígéretet tudtunk adni nekik, hogy valami érdekes és izgalmas van készülőben. A visszajelzések alapján sikerült beváltanunk a versenyhez fűzött reményeket és mindenki számára értéket tudtunk teremteni.

Néhány versenyzői visszajelzés szerint, nagyra értékelték a feladatok “életszagúságát”, sokszínűségét és azt, hogy gyakran nem a kódolás a feladat lényege, ennél komplexebben kell gondolkodniuk. Sokan jelezték rögtön a rendezvény után, hogy már várják a következőt.

Céges oldalról érdekes volt hallani a tavalyi főtámogató, véleményét, miszerint közvetlenül az esemény után nem tudtak toborozni, azonban a verseny kapcsán széles körhöz jutottak el nagyon pozitív kontextusban. Volt olyan jelöltjük, aki kimondottan kiemelte, hogy az ismerőse részt vett a ChaosStack versenyen, mesélt neki a cégről és ennek kapcsán jelentkezett hozzájuk.

Van arról szó, hogy gyakrabban lesz megrendezve ez az esemény? Volna rá igény?

Nagyon jó kérdés. Én azt gondolom, hogy a ChaosStack verseny számára 3 fő továbblépési lehetőségünk van: gyakrabban, szenior célcsoporttal, vagy nemzetközi mezőnnyel megrendezni.

Jelenleg a célcsoportunk inkább a fiatal, junior fejlesztők, akik még egyetemre járnak, vagy nemrég végeztek. Ebből adódóan évi két rendezvénnyel tudunk számolni odafigyelve az aktuális félév időbeosztására - nem olyan könnyű elérni az egyetemistákat, mint elsőre hangzik.

Második lehetőségünk a szeniorok megszólítása. Folyamatban vannak az interjúink, hogy mélyebb ismeretre tegyünk szert a motivációjukkal és értékrendjükkel kapcsolatban, hogy a juniorhoz hasonlóan csábító rendezvényt tudjunk megvalósítani számukra is.

Utolsó opciónk a verseny nemzetközi piacra vitele. Ez mind közül talán a legbizonytalanabb és legnehezebb kihívás. Reményeink szerint a negyedik ChaosStacknél már elég ismeretet tudunk majd felhalmozni, hogy akár külföldön, akár külföldi szervező gárdával is meg tudjuk valósítani a rendezvényt.

Mi várható idén? miben lesz más a rendezvény?

Egyik jelentős változtatást a hirdetési felületekben tervezzük. Tavaly főleg a pesti egyetemekre, ott is leginkább a BME-re koncentráltunk, de ahogy az egyik résztvevő is felhívta a figyelmünket, sokkal nagyobb a potenciális célcsoportunk. Ennek megfelelően idén gyakorlatilag minden informatikai képzéssel rendelkező egyetemen megjelenünk szórólapozás, vagy standolás formájában.

Koncepcióját tekintve nem tervezünk lényeges változtatást idén. Sok visszajelzést kaptunk a tavalyi rendezvény során, melyeket megpróbálunk idén beépíteni. Kísérleti jelleggel szeretnénk megvalósítani egy feladatot, melyet 3 csapat szorosan együttműködve tud csak megoldani.

További újítás, hogy idén a teljes verseny nyelve angol lesz. Már van is nemzetközi jelentkező a versenyre, úgyhogy azt gondolom ez mindenképpen érdekes kezdeményezés.

Ha jól tudom a TE más rendezvényt is tervez a ChaosStack után, igaz ez?

Helyesek az értesüléseid, idén a ChaosStacken túl megrendezzük Magyarország eddigi egyik legnagyobb innovációs hackathonját, a JUNCTIONxBudapestet.

Háttér történet a következő nagy kihívásunkhoz, hogy még tavaly novemberben, a ChaosStack szervezés után voltunk Helsinkiben a Junction főeseményén, ahol 1500 ember dolgozott 48 órán keresztül a partner cégek aktuális problémáin. Magával ragadó volt a finn közeg, még mindig ámulva tekintek vissza, hogy mennyire más mentalitást fogadott minket Helsinkiben.

Lényeg a lényeg, hogy a finnek kitalálták, hogy szeretnék a Junction brandet nemzetközivé tenni, így született meg a JUNCTIONx kezdeményezés, melyhez Japán, Kínai, Vietnám, Szaud-Arábia, Kazahsztán és most Magyarország is csatlakozott.

Szeretnénk Magyarországon is megteremteni a finneknél tapasztalt hangulatot.

 

Cimke: Nincs cimkézve